Áruházi beszélgetésből zöldebb energiatermelés

Az egyik hétvégén a szokásos bevásárlást intéztük a férjemmel az egyik közeli áruházban. Szombat révén nagy volt a tömeg, ezért a kelleténél feszültebbek voltunk mindketten. Mivel tél is volt, az is hozzájárult a nem túl nyugodt lelkiállapotunkhoz, hogy a nagy hideg miatt elég magas összegre rúgtak a befizetésre váró számláink. Elmondható, hogy enyhén szólva nem ebben az időszakban szokott a házasságunk a legkiegyensúlyozottabb lenni.

Ahogy álltunk a kígyózó sorban a pénztárra várva, hogy megvehessük a szükséges termékeket, az előbb említett témákról beszélgettünk. Panaszkodtam a drága számlákról, és arról, hogy ezen felül mennyire nem környezetbarát az sem, hogy gázzal fűtünk. Mindig is szívügyem volt a környezetvédelem, ezért folyamatosan lelkiismeret-furdalásom volt a fűtési módszerünk miatt, de sajnos nem tudtam mit tenni, mert a férjem nem igazán mutatott hajlandóságot, hogy változtassunk ezen.

Amikor végre sorra kerültünk, a pénztáros hölgy elnézést kért, nem hallgatózott, akaratlanul is hallotta, hogy miről beszélünk. Elmondta, hogy ők a férjével már évek óta napelemek segítségével termelik meg azt az energiát, amire a háztartásuknak szüksége van. Azt is megtudtuk, hogy lehetőség van arra, hogy támogatást nyerjünk a ház napelemekkel való felszerelésére. Nekem rögtön felkeltette az érdeklődésem a dolog. A férjemet elsőre sajnos nem csigázta fel túlságosan, de tudtam, hogy ha jobban beleásom magam a témába, és kiderítem, pontosan hogyan is működik ez az egész, őt is meg tudom majd nyerni.

Otthon az első utam a számítógéphez vezetett, le is ültem, hogy informálódjak, és kiműveljem magam a témában. Mivel nem tudtam, pontosan mit is keresek, ezért beírtam a keresőbe, hogy napelem rendszer pályázat 2019, és rögtön megtaláltam azt, amit kerestem.

Ahogy elkezdtem olvasni, rájöttem, hogy csak nagyon felületes a tudásom a napelemek témáját tekintve. Például azt se tudtam, hogy a napelem rendszer költségei 8-10 éven belül térülnek meg. Viszont óriási pozitívum, hogy a napelemek a napsütéses órákban folyamatosan termelik az áramot, így szinte a nullához közelít majd az áramért fizetendő számla összege. Továbbá nem csak a családunknak jelentene ez előnyt, hiszen ezek az eszközök igen hosszú életűek. Ha egyszer a gyerekeink felnőnek, és nekik is gyerekeik lesznek, és esetleg ebben a házban élik majd az életüket, őket ugyanúgy ki fogják szolgálni a korábban felszerelt napelemek. Tény, hogy a sok pozitívum mellett nagyon meg kell fontolni egy ilyen döntést, hiszen nem kis beruházást igényel.

Szerencsére ahogy említettem, erre is léteznek támogatási lehetőségek, ha a családok szeretnék az otthonuk energia-ellátását zöldebbé tenni. Létezik egy kifejezetten erre a célra létrehozott hitel, ami a magánszemélyeket, társasházakat és a lakásszövetkezeteket támogatja a korszerűsítésben. Azt is olvastam ezen az oldalon, hogy ezt a hitelt nem csak napelemek felszerelésére lehet felhasználni, hanem napkollektorokra, hőszivattyúkra, fűtésrendszerekre, hőszigetelésre és nyílászárók cseréjére is. Az összeg ötszázezertől tízmillió forintig terjed.

napelem rendszer pályázat 2019

Az oldalon az is olvasható, hogy nem szabad bedőlni az olcsóbb ajánlatoknak. Pont azért igényelnek ilyen nagy befektetést a napelemek, mert azok olyan minőségűek, amelyeknek a szintjét nem érik el az olcsó napelemek, és az élettartamuk és hatékonyságuk is nagyobb ezen okokból kifolyólag. A weboldal menüsorán található egy fül, ami egy blogra irányítja a látogatót, ahol a napelemekkel foglalkoznak behatóbban. Fontos információkat olvashatunk a napelemek szerkezetéről, a megfelelő méretről, illetve a legfontosabb tudnivalókat is megtalálhatjuk itt.

Az itt olvasott információknak köszönhetően a férjem is lelkesedni kezdett a téma iránt, és tervezzük a közeljövőben a napelemekkel történő energiatermelésre az áttérést.