Új ruhát vehetsz, új lelket nem – tedd le, amíg nem késő!

Vannak dolgok, amik a végtelenségig ismételhetők és pótolhatók. Valószínűleg egy ruhadarab, egy könyv vagy bármi, amit a hétköznapokban fizikai valójában használunk soha sem lesz igazán pótolhatatlan, hiszen mindig lehet venni másikat. Kicsit jobbat, kicsit csúnyábbat, kicsit nagyobbat, vagy kisebbet, de hasonlót. Testünk és lelkünk viszont csak egy van, ezért nagyon fontos, hogy úgy vigyázzunk rá, hogy az egész életünk során kiszolgáljon bennünket.

Sok mindennel károsíthatjuk magunkat a mindennapokban. Hazánkban a stressz mellett a legnagyobb gondot még mindig az alkohol jelenti. Hallottátok már azt, hogy a millió alkoholista hazája? Hát bizony, nem áll messze a valóságtól. De miért is van ez így?

Egyrészt, mert nagy részük nem is ismeri be, hogy milyen problémával áll szemben. Egy másik részül pedig nem igazán kap olyan segítséget, amire valójában szüksége lenne. Az állami rendszerben a már jól megszokott módon nehéz és hosszadalmas olyan kezelésre találni, ami fenntartható és hosszútávon is segít a páciensnek anélkül, hogy az feladná az életét azért, hogy hónapokra beköltözzön valamely elvonókúra intézetek egyikébe. A klasszikus értelemben véve ezek igazából már nem is léteznek, nincsen elvonó, hanem rehabilitációs intézetek vannak. De persze van számos olyan lehetőség is, ahol a már jól bevált magánrendszerben kereshetünk megoldást a problémánkra.

Ilyen például a Felépülők Családi Felépülési Központ. Ezt a helyet és szervezetet egy olyan család alapította, akik saját maguk is átélték az alkoholizmus és más egyéb függőség okozta nehézségeket, de végül hosszas küzdelmek után sikerült kimászniuk ebből a feneketlen mederből. Az ebből gyűjtött tapasztalatokat pedig orvosi segítséggel igyekeznek átadni azoknak a beteg embereknek, akik ugyanezekkel a problémákkal küzdenek. Időközben azokkal bővítették a terápiás csapatukat, akik saját maguk is náluk épültek és gyógyultak fel ebből a betegségből. Ezzel is azt erősítve, hogy működnek a módszereik és érdemes betartani a megfelelő lépéseket. Persze ez magánellátás révén nincs ingyen és nem is kerül kevés pénzbe, hiszen például a 28 napos bentlakásos leszoktató program több, mint egy millió forintba kerül. Ezt sokan nem tudják megengedni maguknak. Azonban leosztva a napokkal és programokkal ez egyáltalán nem sok pénz azért, hogy kigyógyulhassunk egy ilyen átkozott betegségből.

Szóval ne feledjük, ingből és blúzból lehet akármennyi, de testből és lélekből csupán egy. Ha érezzük, hogy probléma van, azonnal forduljunk orvoshoz, hogy ne mi legyünk a millió alkoholista hazája.

elvonókúra intézetek