Ismét a napelem pályázatról diskuráltunk az áruházban

Nemrég találkoztam egy ismerősömmel az áruházban, napelem telepítésről és napelemes pályázatokról beszélgettünk. Ajánlott is egy oldalt, én pedig, mikor hazaértem, rögtön belevettem magam az oldal tanulmányozásába. Alaposan átolvastam mindent, és mikor hazaérkezett a férjem, elújságoltam neki a napelemes ötletemet. Ahogyan meséltem, az ötlet egyszerre tűnt praktikusnak és modernnek. Praktikusnak, mert gyakorlatilag egy jó nagyot tudnánk spórolni a rezsiköltségeinken. (Ha úgy veszem, tulajdonképpen a villanyszámlával nem kellene számolnunk többet). És modernnek, mert sokkal környezettudatosabb megoldás, mint mondjuk a nem megújuló energiaforrásokból energiához jutni. Két legyet egy csapásra!

Még éppen jókor vágnánk bele a projektbe, magyaráztam a férjemnek, hiszen épp, hogy elkezdtük a közös házunk megtervezését. Most még bele tudnánk kalkulálni a napelem rendszer elemeit és költségeit az építkezésbe. Ebben egyet értett velem, ugyanakkor hozzátette, hogy azért a telepítésnek és a kivitelezésnek meg van ám az ára. Igen ám, csakhogy mire hazaért, én már mindent megtanultam a napelemekről, hiszen az ismerősöm kiokosított az áruházi találkozásunkkor. Ráadásul azóta is a legkülönfélébb napelemes oldalakat bújom. Így például megtudtam, hogy a napelemekre pályázni is lehet. Megnéztem a honlapot, amit az ismerősöm ajánlott, de találtam egy másikat is, ami nagyon jó összefoglalást ad a napelem pályázatokhoz.

napelem pályázat
Jelenleg csak az MFB-nél elérhető a hitelfelvétel

Merthogy a napelemek telepítése, bár hosszú távú befektetés, és sokat lehet spórolni vele a háztartás költségein, nem olcsó mulatság. Ezért érdemes utána nézni a napelem pályázatoknak, ami a nagyban megkönnyíti a napelemek telepítését. Ráadásul nem kell attól tartanunk, hogy csak egy szűk kör kaphat a pénzből. Közbeszerzéseknél és művészeti (például NKA – Nemzeti Kulturális Alap) pályázatoknál megszokhattuk, hogy adott egy keretösszeg, amivel az intézmény rendelkezik, és amely keretösszeget a nyertes pályázók között szétosztanak. Így csak azok a pályázók jutnak a jutalomhoz, akiknek a pályaművét a bizottság arra érdemesnek ítéli meg. Napelem pályázatnál azonban másképp működik a pályázás, itt gyakorlatilag hitelhez juthatnak a pályázat során a kérelmezők.

Jelenleg csak az MFB-nél (Magyar Fejlesztési Bank) elérhető napelem pályázat és ahhoz kapcsolódóan hitelfelvétel, így én is csak erről tudok nyilatkozni. Náluk visszatérítendő támogatást lehet igényelni a napelemekre, kamatmentesen, 0% THM-mel. Így ténylegesen csak annyi pénzt kell visszafizetni, amennyi hitelt felvettél a célra. Hogy kik kaphatnak hitelt, azt természetesen ők is feltételekhez kötik, ha azonban ezeknek a feltételeknek megfelelsz, nincs akadálya a támogatásnak. A feltételek tulajdonképpen magától értetődőek, el tudjátok olvasni a napelem pályázat oldalán. Jó hír, hogy társasházak vagy lakásszövetkezetek is pályázhatnak, így azok is esélyhez juthatnak, akik nem házzal rendelkeznek. Csak rá kell beszélni a lakóközösséget a projektre.

Amit kiemelnék, hogy a nagykorúságon és a magyar adószám meglétén kívül fontos, hogy részben vagy egészben tulajdonosai legyetek az ingatlannak, amire a hitelt kéritek. Azt is fontos tudnotok, hogy a hitelhez 10% önerő is szükséges, enélkül nem folyósítják a támogatást, amely 500.000 és 10.000.000 ft között mozog, és maximum 20 év futamidőre kérhető. Érdemes azt is feljegyezni, hogy ebből a hitelből nem fogod a világ legnagyobb napelem rendszerét felhúzni. A napelem pályázat ugyanis ahhoz ad segítséget, hogy akkora rendszert ki tudj építeni, amely a saját háztartásod áramfogyasztását fedezni tudja. Az összegre is ennek megfelelően lehet pályázni, ezért érdemes átgondolni, milyen teljesítményű napelem rendszerre van szükség. Amit ajánlok, hogy vegyétek fel a kapcsolatot energetikai szakemberrel és végezzetek számításokat az éves áramfogyasztásra vonatkozóan.

Ha minden feltételnek megfeleltek, akkor garantált a hitel, érdemes azonban jól átgondolni mindent, mielőtt belevágnátok. Ha egy kritériumon elcsúsztok ugyanis, akkor nem jár hitel a projekthez. Így mi is elkezdtük számba venni a lehetőségeket a férjemmel. Néhány órás megbeszélésünk végére már nem zárkózott el a gondolattól, sőt, kifejezetten jó ötletnek tartotta. Viszont későre jár, és mivel a téma összetett, biztosan nem egy éjszaka alatt fogunk dönteni róla, így elköszönök. Jó éjt nektek, remélem, legközelebb már arról számolhatok be, hogy halad a napelem pályázatos projektünk!